Mustafa Yılmaz'dan açıklamalar "Depolama yatırımı için önlisans alan şirketler kurallara uymazsa pişman olur"

Anasayfa / Haber ve Duyurular / Mustafa Yılmaz'dan açıklamalar "Depolama yatırımı için önlisans alan şirketler kurallara uymazsa pişman olur"

“Depolama yatırımı için önlisans alan şirketler kurallara uymazsa pişman olur”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz kurallara uygun hareket etmeyen şirketlerin ön lisanlarının iptal edileceğini söyledi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Mustafa Yılmaz, yazılı bir açıklama ile enerji depolama yatırımı için ön lisans alan şirketlere yönelik uyarıda bulundu.

Mustafa Yılmaz açıklamasında son kurul toplantısında bir şirketin depolama projesi için aldığı ön lisansını, hisse devri yaptığı gerekçesi ile iptal edildiği bilgisini verdi.

Açıklamasında ön lisans değerlendirme süreçlerinde hukuka uygun, adil ve şeffaf olma ilkelerinden taviz vermelerinin asla mümkün olmadığını ve tüm yatırımcılara eşit mesafede durarak hiçbir yatırımcıya çantacı, sanal yatırımcı gözüyle bakmadıklarını vurgulayan Mustafa Yılmaz şunları söyledi;

Depolamalı RES/GES yatırım süreçlerini çok sıkı takip ediyoruz. Kimsenin bu süreci istismar etmesine müsaade etmeyiz. Önlisans süreci yan gelip yatma dönemi değildir. En doğru ve verimli yatırım için gece gündüz çalışmanız gerekir. Çünkü bu yatırımlar ülkemize enerji sağlayacak, istihdam sağlayacak, yeni yatırımların da kapısını aralayacak. Piyasamızın kuralları belli ve bu kurallara da herkesin uyması şart. Önlisans devredilemez, yönetmelikte belirlenen istisnalar hariç hisse veya pay devri de yapılamaz. Yapılması halinde önlisans iptal edilir, şirket tarafından verilen teminat da yanar. Örneğin bugün kurul toplantımızda bir şirket hisse devrettiği için önlisansını iptal ettik. Umarım bu son olur zira kurallara uygun hareket etmeyen şirketlere karşı gereken adımı atmaktan asla çekinmeyiz. Önlisans alan şirketler yatırım için vakit kaybeder veya kurallara uymazsa pişman olur.

1.800’e yakın şirket kurumumuzdan depolamalı RES/GES önlisansı için başvuru yaptı ve hepsi tamamen şeffaf süreçlerde değerlendirildi. Hiçbir şirket dışlanmadı, hiçbir şirkete ayrıcalık yapılmadı. Bizim bu konuda gösterdiğimiz titizliği ve iyi niyeti yatırımcıların da göstermesini bekliyoruz. Gerçek yatırımcı sahada belli olur ve elini çabuk tutan kazanır” dedi.

Türkiye’nin farklı şehirlerinde çalışmalar başladı. Depolamalı RES ve GES’ler ülkemizin gücüne güç katacak. Ben bir kez daha önlisans alan şirketleri uyarıyorum… Ön lisans sürecinin tamamlanmasının ardından ilgili şirketler lisans almak ve yatırımı tamamlamak zorunda. Lisansını almayan şirket yatırım fırsatını da verdiği teminatı da kaybeder. Kimsenin ülkemize de sektörümüze de vakit kaybettirmeye hakkı yok.”

25.630 MW’lık 5.698 proje ön lisans almış durumda

EPDK açıklamasındaki bilgilere göre Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından 2023-2028 dönemi için ilan edilen bağlanabilir kapasitelerin tamamı için şimdiye kadar toplam gücü 260 bin MWe’ı aşan 5 bin 968 depolamalı rüzgar ve güneş projesi için önlisans başvurusu yapılmış durumda.

Bu başvuruların toplam gücü 25 bin 630 MWe olacak 493 adedi için ise ön lisan verilmiş durumda.

Ön lisans verilen bu projelerin toplam gücü 13 bin 529 MWe olacak 193 adedini rüzgâr enerjisi, toplam gücü ise 12 bin 101 MWe olacak 300 adedini ise güneş enerjisi projeleri oluşturuyor.

Kurumun öngörüsüne göre bu projeler toplamda 35 milyar ABD Doları tutarında bir yatırım ile hayata geçecek.

Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için, Hemen Arayın! (0216) 455 05 04

Copyright © 2018 BTR Enerji. Her Hakkı Saklıdır.Web İşin Web Tasarım Hizmetleri
Top